Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language

1ο ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ - NEWSLETTER ΤΗΣ ΕΔΥΠΥ
Home Newsletter 1ο ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ - NEWSLETTER ΤΗΣ ΕΔΥΠΥ
1ο ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ - NEWSLETTER ΤΗΣ ΕΔΥΠΥ
There are no translations available.

header.jpg ISSN 2241-8598

  Χαιρετισμός Προέδρου
Δ.Σ. Ε.Δ.Υ.Π.Υ.

Πρόεδρος: Χρήστος Χατζηχριστοδούλου
Αντιπρόεδρος: Γεώργιος Ραχιώτης
Γραμματέας: Ηλίας Χαϊδούτης
Ειδικός Γραμματέας: Ελένη Χύτα
Ταμίας: Αλέξανδρος Βόντας Μέλη: Δημήτρης Παπαγιάννης, Μαρία Μιχαήλ
 
 Έδρα:Παπακυριαζή 22 Λάρισα
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it  www.edypy.gr
Τηλ.: 2410-565007
Fax :2410-565051
 
Υπεύθυνος Έκδοσης:
Αντώνιος Παπαδάκης
Υγιεινολόγος -
Επόπτης Δημόσιας Υγείας
Περιφέρειας Κρήτης
 
 
 

prof.jpg
Το ενημερωτικό δελτίο έρχεται να συμβάλλει στην εκπλήρωση των στόχων της ΕΔΥΠΥ προάγοντας την καλύτερη ενημέρωση των Επιστημόνων Δημόσιας Υγείας & Περιβαλλοντικής Υγιεινής σε επίκαιρα θέματα.

Σκοπός είναι η δημιουργία μιας πλατφόρμας επικοινωνίας, γόνιμου επιστημονικού διαλόγου με απώτερο στόχο την προώθηση της πρόληψης, προαγωγής και προάσπισης της Δημόσιας Υγείας στη χώρα μας.

Το βήμα αυτό είναι ανοιχτό σε όλους τους συναδέλφους οι οποίοι καλούνται να έχουν τη δική τους συμμετοχή συνεισφέροντας και αυτοί με το δικό τους τρόπο στη καλύτερη ενημέρωση και διαμόρφωση άποψης για θέματα που μας απασχολούν καθημερινά.

Εύχομαι καλή επιτυχία στο ενημερωτικό δελτίο, να είναι ζωντανό και να εκπληρώσει τους στόχους του.
 
 
 
Χρήστος Χατζηχριστοδούλου
Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας
Δ/ντής Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας
Ιατρικό Τμήμα Πανεπιστημίου Θεσσσαλίας

easter_wishes.jpg

easter.jpg

 

 

 Ποιοι Είμαστε:  

head.jpgΗ Εταιρεία Δημόσιας Υγείας και Περιβαλλοντικής Υγιεινής (ΕΔΥΠΥ) ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2008 στη Λάρισα από μέλη της επιστημονικής κοινότητας με αποδεδειγμένο ενδιαφέρον στους τομείς της Δημόσιας Υγείας & Περιβαλλοντικής Υγιεινής.

Η πρωτοβουλία προήλθε από τους απόφοιτους του Μεταπτυχιακού Προγράμματος "Εφαρμοσμένη Δημόσια Υγεία και Περιβαλλοντική Υγιεινή" του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με στόχο να δημιουργηθεί ένας φορέας ο οποίος εκτός από την συνεχιζόμενη εκπαίδευση θα συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάδειξη θεμάτων Δημόσιας Υγείας και στην προαγωγή της Υγείας και της Περιβαλλοντικής Υγιεινής. Στους στόχους της ΕΔΥΠΥ είναι η προώθηση με κάθε μέσο της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας και η ανάπτυξη δραστηριοτήτων για την πρόληψη νοσημάτων καθώς και την καλύτερη διαχείριση συμβάντων Δημόσιας Υγείας και Περιβαλλοντικής Υγιεινής.

Η ΕΔΥΠΥ αναπτύσσει τη δράση της έχοντας ως στόχο τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας προάγοντας την ποιότητα και ασφάλεια σε όλα τα στάδια παρασκευής και μεταποίησης στους τομείς των τροφίμων και υδάτων.
 
Αναπτύσσει δράσεις που σχετίζονται με την επιδημιολογική διερεύνηση και την πρόληψη λοιμωδών νοσημάτων, με τη διερεύνηση των χρόνιων νοσημάτων καθώς και σε τομείς που σχετίζονται με την ποιότητα του περιβάλλοντος.
 
Βάσει του καταστατικού της η Εταιρία για να εκπληρώσει τον σκοπό της χρησιμοποιεί τα ακόλουθα μέσα:

1) Οργανώνει μόνη της ή σε συνεργασία με άλλες Ενώσεις, Εταιρείες ή Οργανισμούς, επιστημονικές ανακοινώσεις, διαλέξεις ή συντονισμένες συζητήσεις και συμμετέχει σε εθνικά ή διεθνή συνέδρια με τελικό στόχο την ενημέρωση του κοινού.
 
2)Συμμετέχει σε Εθνικές Εταιρείες ή Σωματεία με ευρύτερο περιεχόμενο και σκοπούς. Επίσης συμμετέχει ή και εκπροσωπεί τη χώρα μας, σε συναφείς διεθνείς Εταιρείες και Σωματεία.
 
3) Οργανώνει εκπαιδευτικά και ενημερωτικά σεμινάρια τόσο στην έδρα της ΕΔΥΠΥ, όσο και σε διάφορα άλλα μέρη της Ελλάδας. Εκδίδει περιοδικό ή συμμετέχει σε εκδοτικές δραστηριότητες άλλων, ευρύτερου περιεχομένου, Εταιρειών. Εκδίδει διάφορες μελέτες, μονογραφίες, ενημερωτικά φυλλάδια, αφίσες, ψηφιακούς δίσκους, ταινίες ή οτιδήποτε άλλο υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη και προαγωγή της Δημόσιας Υγείας και Περιβαλλοντικής Υγιεινής καθώς και ειδική καθοδήγηση του πληθυσμού στη λήψη προληπτικών μέτρων.
 
4) Καταθέτει επιστημονική άποψη σε θέματα Δημόσιας Υγείας
 
5) Δημιουργεί σελίδα στο διαδίκτυο (Internet) για την ενημέρωση των μελών της και του κοινού
 
6) Αναλαμβάνει, μόνη ή σε συνεργασία με φορείς του Δημοσίου ή ιδιώτες, την εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλων Εθνικών, Ευρωπαϊκών ή Διεθνών Οργανισμών, που χρηματοδοτούνται εξ’ ολοκλήρου ή εν μέρει από τους οργανισμούς αυτούς.
 
 Ενδεικτικές δράσεις
της εταιρίας
από την ίδρυση της
έως σήμερα είναι:
  • Διοργάνωση Συνεδρίων και ημερίδων με επίκαιρα θέματα Δημόσιας Υγείας
     
  • Συμμετοχή στη Γιορτή Πηνειού με στόχο την προβολή Προγραμμάτων Πρόληψης
     
  • Συμμετοχή στην ίδρυση και λειτουργία του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Λάρισας
     
  • Συμμετοχή σε δράσεις πρόληψης σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς. 

 

 

logo.jpg

 

   

 
 

 Το Περιβάλλον σήμερα - Διαχείριση Αποβλήτων  
 
Άρθρο του Αντωνίου Παπαδάκη
a_papadakis.jpg
 
Αντιπροέδρου ΔΣ
Πανελλήνιας Ένωσης
Εποπτών Δημόσιας Υγείας
Εταιρεία Δημόσιας Υγείας & Περιβαλλοντικής Υγιεινής
 

Tα τελευταία χρόνια υπήρξε αλματώδης βιομηχανική ανάπτυξη. Αποτέλεσμα αυτής της ανάπτυξης είναι και η παραγωγή ρύπων και αποβλήτων από το σύνολο των οποίων, τα επικίνδυνα απόβλητα κατέχουν ένα μεγάλο μέρος των βασικών παραπροϊόντων των παραγωγικών διαδικασιών. Η μέχρι πρότινος διαχείρισή τους δεν ήταν η ενδεδειγμένη, με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί τεράστια προβλήματα στο περιβάλλον από την απόρριψη τους τόσο εντός ή επί του εδάφους όσο και στους υδάτινους αποδέκτες. Καρπός αυτής της κακής πολιτικής είναι η ύπαρξη υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων σε αρκετές χώρες με όλες τις αρνητικές συνέπειες, τόσο για την υγεία του ανθρώπου, όσο και στο περιβάλλον γενικότερα . Η ρύπανση των εδαφών και των υπόγειων υδάτων αποτελεί για τις σημερινές κοινωνίες ένα πρόβλημα εκτεταμένο αλλά και δύσκολο στην αντιμετώπισή του. Ειδικά όσον αφορά τα εδάφη, το πρόβλημα ρύπανσης εντείνεται λόγω της ύπαρξης παράνομων χωματερών αλλά και της αντίληψης που υπάρχει στους χρήστες της γης πχ αγρότες, ότι το έδαφος είναι σε θέση να επανέρχεται στην φυσική του κατάσταση και να αφομοιώνει ότι ουσίες εναποθέτονται σε αυτό, από νερό μέχρι απόβλητα. Στην περίπτωση των υδάτων, ο εντοπισμός της εστίας της ρύπανσης είναι ίσως ευκολότερος και η αποκατάσταση της πιο άμεση εξαιτίας κυρίως του γεγονότος ότι το νερό χρησιμοποιείται σε δραστηριότητες του ανθρώπου συνδεδεμένες άμεσα με τη διατήρηση της υγείας του αλλά και της υγείας των ζώων που εκτρέφει.  Δυστυχώς στην περίπτωση του εδάφους το πρόβλημα της υποβάθμισης λόγω ρύπανσης γίνεται αντιληπτό όταν πια το σύστημα αδυνατεί να ανταπεξέλθει στη χρήση για την οποία προορίζεται .Τις περισσότερες φορές μάλιστα είναι μη αντιστρεπτή η κατάσταση .Στις μέρες μας γίνεται προσπάθεια για την υιοθέτηση και εφαρμογή περιβαλλοντικών πολιτικών και έργων με στόχο την αποτελεσματική και ορθολογική διαχείριση αποβλήτων .Με τον όρο «διαχείριση αποβλήτων» εννοούμε την προσωρινή αποθήκευση, συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία και διάθεση τους. Τα περιθώρια παραγωγής και αλόγιστης διάθεσης αποβλήτων στο περιβάλλον κάθε χώρας στενεύουν όλο και πιο πολύ, γεγονός που οδηγεί προς μια παγκόσμια πλέον προσπάθεια ανάπτυξης τεχνολογιών ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης υλικών, με παράλληλη μείωση της εισροής πρώτων υλών στην παραγωγή αγαθών και της χρήσης συμβατικών καυσίμων. Με τον τρόπο αυτό πιστεύεται πως θα επιτευχθεί τελικά για όλες τις χώρες, έστω και με μειωμένους ρυθμούς, αλλά περισσότερο ισόρροπα, η συνέχιση της ανάπτυξης, με παράλληλη διατήρηση της ποιότητας του περιβάλλοντος, σε αποδεκτά επίπεδα (US EPA, 1999) .

Για την σωστότερη κατανόηση του προβλήματος της ρύπανσης του περιβάλλοντος, κρίνεται σκόπιμο η ανάλυση των όρων που θα μας απασχολήσουν . Όπως αναφέρθηκε, οι ανθρώπινες δραστηριότητες κυρίως στο βιομηχανικό – βιοτεχνικό και αγροτικό επίπεδο , έχουν ως συνέπεια την εισαγωγή στο χερσαίο περιβάλλον στερεών, αέριων, υγρών αποβλήτων αλλά και διαλυτών ή αδιάλυτων ουσιών που έχουν σαν αποτέλεσμα την πρόκληση δυσμενών περιβαλλοντικών επιπτώσεων . Περιβάλλον ορίζεται το σύνολο των φυσικών και ανθρωπογενών παραγόντων και στοιχείων που βρίσκονται σε αλληλεπίδραση και επηρεάζουν την οικολογική ισορροπία, την ποιότητα ζωής, την υγεία, την ιστορική και πολιτιστική παράδοση και τις αισθητικές αξίες. 

pollution1.jpg
Το περιβάλλον συνιστά ένα πολύπλοκο σύστημα, μέσα στο οποίο οι ζωντανοί οργανισμοί βρίσκονται σε συνεχή επαφή μεταξύ τους και με το γύρω τους φυσικό κόσμο. Αβιοτικοί παράγοντες είναι τα στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος, όπως π.χ. η θερμοκρασία, το φως, η υγρασία, το οξυγόνο, το διοξείδιο του άνθρακα και η παρουσία και διαθεσιμότητα θρεπτικών στοιχείων (αλάτων, φωσφόρου, καλίου, αζώτου, χνοστοιχείων, κλπ). Βιοτικοί παράγοντες είναι όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί, αυτότροφοι και ετερότροφοι, οι οποίοι σχηματίζουν τους πληθυσμούς, και οι τελευταίοι τις κοινωνίες. Κάθε σύστημα των βιοτικών και αβιοτικών παραγόντων μιας περιοχής, αλλά και οι σχέσεις που διαμορφώνονται μεταξύ τους, ονομάζεται οικοσύστημα.

Το σύστημα αυτό αποτελείται από:
  • Tο σύνολο των οργανισμών που ανήκουν στο ίδιο είδος, δηλαδή τον πληθυσμό.
  • Το σύνολο των πληθυσμών ενός οικοσυστήματος και οι σχέσεις αλληλεπίδρασης μεταξύ τους, δηλαδή την βιοκοινότητα.
  • Την περιοχή στην οποία ζει ένας πληθυσμός ή μια βιοκοινότητα, δηλαδή τον βιότοπο.
Υπάρχουν πολλοί τύποι οικοσυστημάτων. Στην θάλασσα ονομάζονται θαλάσσια οικοσυστήματα, όσα απαντούν σε ακτές αποκαλούνται παράκτια οικοσυστήματα, ενώ στην ξηρά ονομάζονται Χερσαία οικοσυστήματα. Όταν σε μια έκταση ξηράς υπάρχουν μόνο γεωργικές καλλιέργειες, τότε μιλάμε για ένα αγροτικό οικοσύστημα. Υπάρχουν, επίσης, και τα οικοσυστήματα των γλυκέων υδάτων, οι υγρότοποι (Neil A., 2009).
 
Απόβλητο χαρακτηρίζεται κάθε ουσία (βλαβερή ή μη) που παράγεται σε μια διεργασία και δεν χρησιμοποιείται άμεσα σε άλλη διεργασία (US EPA, 1999). Επίσης σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία Οδηγία 2008/98/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 19ης Νοεμβρίου 2008, ως απόβλητα ορίζονται: κάθε ουσία ή αντικείμενο το οποίο ο κάτοχός του απορρίπτει ή προτίθεται ή υποχρεούται να απορρίψει. (ΕΥΡ. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, 2008)
 
Στην πράξη αν θέλουμε να δώσουμε έναν ορισμό για τα απόβλητα μπορούμε να πούμε πως, απόβλητα είναι κάθε υποπροϊόν ή παράγωγο μιας δραστηριότητας που, είτε έπαψε να έχει οποιαδήποτε οικονομική αξία γι' αυτήν, είτε η παραπέρα διαχείρισή του είναι οικονομικά ασύμφορη'. Στα απόβλητα κατατάσσονται επίσης και τα διάφορα καταναλωτικά αγαθά, τα οποία μετά τη χρήση τους, καθίστανται άχρηστα και απομακρύνονται, ως απορρίμματα, καθώς και τα στερεά και υγρά απεκκρίματα των ανθρώπων και των ζώων. Με τον όρο ρύπος νοείται κάθε ουσία, θόρυβος, ακτινοβολία ή άλλης μορφής ενέργεια σε οποιαδήποτε φυσική κατάσταση, που περιέχεται στα απόβλητα, από τα οποία ο κάτοχός τους θέλει ή πρέπει ν' απαλλαγεί, εφόσον είναι δυνατό να προκαλέσουν ρύπανση'. Οι ρύποι παρουσιάζουν μεγάλο δυναμικό διασποράς, γιατί μεταφέρονται εύκολα και μπορούν να επηρεάσουν, ως εκ τούτου, μεγάλες περιοχές.
 
Ο όρος απόβλητα έχει ευρύτερη έννοια από τον όρο ρύπος. Περιλαμβάνει εκτός από ρύπους, και συστατικά τα οποία μόνα τους δεν συνιστούν ρύπους, όπως είναι το νερό και ο ατμοσφαιρικός αέρας. Τα τελευταία χρησιμεύουν ως το μέσο για την απομάκρυνση των ρύπων από τη δραστηριότητα, που τους παράγει. Οι ρύποι, που απομακρύνονται με τη χρήση νερού δημιουργούν τα υγρά απόβλητα. Οι ρύποι, που απομακρύνονται με τον αέρα, δημιουργούν τα αέρια απόβλητα (αερολύματα). Τέλος, οι ρύποι, που περιέχονται στα διάφορα απορρίμματα δημιουργούν τα στερεά απόβλητα. (Γεωργακάκης, 2010)
pollution2.jpg
 
Αξίζει επίσης να διευκρινισθεί η διαφορά μεταξύ “ρύπου” και “ρυπαντή”. Ρυπαντής είναι το αίτιο που μπορεί να προκαλέσει τη διάθεση ρύπων στο περιβάλλον .Ο όρος “ρύπανση του περιβάλλοντος” συχνά αναφέρεται στη “διάθεση εντός του περιβάλλοντος, με οποιοδήποτε τρόπο, ουσιών οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στον άνθρωπο ή σε άλλους ζώντες οργανισμούς που εξαρτώνται από το περιβάλλον .Η ρύπανση μπορεί γενικά να διακριθεί: στην αισθητική υποβάθμιση χώρων ή περιοχών, στη ρύπανση της ατμόσφαιρας, αλλά και σε ενόχληση από την έκλυση αέριων ρύπων και οσμοαερίων και, στη ρύπανση ανόργανης και οργανικής προέλευσης υδάτινων και εδαφικών αποδεκτών (Burton, 1997).
 
 pollution3_.jpg
Τέλος θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι ο όρος “μόλυνση” (infection) που συχνά συγχέεται εσφαλμένα με τη “ρύπανση” (pollution). Μόλυνση είναι μια ειδική περίπτωση ρύπανσης που οφείλεται αποκλειστικά σε παθογόνους μικρο-οργανισμούς (μικρόβια και βακτηρίδια), ενώ ο όρος ρύπανση είναι γενικότερος και περιλαμβάνει και οποιαδήποτε άλλη ου-σία καθώς και την ενέργεια.
pollution4_.jpg
 
Τέλος στις μέρες είναι επιτακτική ανάγκη αλλά και νομική υποχρέωση η επαναχρησιμοποίηση των αποβλήτων . Μάλιστα σύμφωνα με την ΚΥΑ 145116 /ΦΕΚ 354 Α 83-3-2011 «Επαναχρησιμοποίηση υγρών αποβλήτων» ονομάζεται η εν γένει διαχείριση των υγρών αποβλήτων, έτσι ώστε να μπορούν να ανακτηθούν ως νερό με σκοπό την επαναχρησιμοποίηση τους . Η επαναχρησιμοποίηση μπορεί να έχει ως σκοπό την άρδευση, την τροφοδότηση ή εμπλουτισμό υπόγειων υδροφορέων κλπ.
 
 
 prolipsi_apovliton.jpg  

 

 Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Κοινής Δράσης SHIPSAN ACT  shipsan.jpg

 Συνεργασία με το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ξεκίνησε το Τμήμα Υγειονομικού Ελέγχου Λιμένα Πειραιά της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά για την υλοποίηση της ευρωπαϊκής Kοινής Δράσης (Joint Action) με τίτλο «SHIPSAN ACT Joint Action: Κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία στις θαλάσσιες μεταφορές εξαιτίας βιολογικών, χημικών και ραδιενεργών παραγόντων συμπεριλαμβανομένων των μεταδιδόμενων νοσημάτων», το οποίο χρηματοδοτείται από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης και βιώσιμης στρατηγικής σε Ευρωπαϊκό επίπεδο με σκοπό τη διαφύλαξη της υγείας των επιβατών και των εργαζομένων σε πλοία (επιβατικά, κρουαζιερόπλοια, φορτηγά) και την πρόληψη κινδύνων δημόσιας υγείας. Ένας από τους επιμέρους στόχους του προγράμματος είναι η βελτίωση της ποιότητας και η συνεπής / αναλογική προσέγγιση των επιθεωρήσεων όλων των τύπων πλοίων, μέσω εκπαίδευσης εν ώρα εργασίας, έκδοσης ετήσιου προγράμματος επιθεωρήσεων και λειτουργίας πληροφοριακών συστημάτων για την καταγραφή και τη δυνατότητα ανταλλαγής αποτελεσμάτων επιθεωρήσεων. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι πιλοτικοί έλεγχοι πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά από μεικτά κλιμάκια Εποπτών Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά και πιστοποιημένων εκπαιδευτών του προγράμματος και τα αποτελέσματά τους θα αξιοποιηθούν για τη βελτίωση και συμπλήρωση του κανονισμού ελέγχων των πλοίων. Σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Στέφανος Χρήστου τόνισε: «Παρά την ελλειπή στελέχωση του Τμήματος Υγειονομικού Ελέγχου Λιμένα Πειραιά, με ιδιαίτερη χαρά ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για συμμετοχή στο πιλοτικό πρόγραμμα με στόχο την πρόληψη κινδύνων δημόσιας υγείας επιβατών και εργαζομένων σε πλοία. Θέλω να επισημάνω ότι οι δύο γιατροί και οι επόπτες Δημόσιας Υγείας που υπηρετούν στις υπηρεσίες μας, βρίσκονται σε συνεχή 24ωρη ετοιμότητα επτά ημέρες την εβδομάδα, για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της κυριότερης θαλάσσιας πύλης της χώρας και να πραγματοποιήσουν τους ελέγχους στα κρουαζιερόπλοια που καταφθάνουν καθημερινά στο λιμάνι του Πειραιά στα οποία στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό η προσπάθεια της χώρα μας για άνοδο του τουρισμού και ανάκαμψη της Εθνικής Οικονομίας. Ευελπιστούμε ότι από τη συνεργασία Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά θα προκύψουν συμπεράσματα που θα βελτιώσουν και θα διευκολύνουν τις διαδικασίες υγειονομικών ελέγχων σε πλοία ».

Πηγή : http://www.portnet.gr/
 shipsan_manual.jpg

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τον ιστότοπο του προγράμματος

EU SHIPSAN ACT Joint Action

 

 

Attachments:
Download this file (EDYPY_1st_Newsletter.pdf)EDYPY_1st_Newsletter.pdf[1ο ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ - NEWSLETTER ΤΗΣ ΕΔΥΠΥ]5244 Kb
Last Updated on Wednesday, 23 April 2014 09:49